Herkkuja isälle!



Suomeen isänpäivän vietto tuli vasta vuonna 1970 ja liputuspäiväksi se hyväksyttiin vuonna 1979. Meillä, Suomessa ja kaikissa Pohjoismaissa isänpäivää vietetään  marraskuun 2. sunnuntaina. Isänpäivää vietetään perhejuhlana pikkulahjojen, hyvän ruoan ja herkkujen kera. 

PAPRIKAPOSSU



Paprikapossun valmistaminen on hyvä aloittaa edellisenä päivänä, koska fileiden viipalointi ohuiksi viipaleiksi on helpompi tehdä jäähtyneistä fileistä. Liha saa hautua mureaksi. Paprikapossun lisäkkeiksi sopivat erilaiset perunaruoat, uunijuurekset ja muut kasvislisäkkeet sekä tuoresalaatit ja etikka- ja puolukkasäilykkeet.


Varaa:
maustamatonta possun sisäfileetä noin 1 kg
paprikaa eri väreinä
sipulia
omenaa 


  • Kuivaa fileet ennen ruskistamista.
  • Pintaruskista fileet kuumalla pannulla tilkassa öljyä.
  • Ripottele fileiden pintaan mausteet: suolaa/yrttisuolaa/pippurisekoitusta/ paprikajauhetta.
  • Hauduta fileet mureaksi kannen alla joko pannulla pienellä teholla tai uunissa (175 C noin 1 tunti). Lisää pannulle tai vuokaan vettä noin puoli litraa ja tarkista, ettei vesi lopu haudutuksen aikana.
  • Anna kypsien fileiden jäähtyä ennen viipalointia.
  • Viipaleet voi kuumentaa uudelleen tai tarjota kylminä kuuman kastikkeen kanssa.
  • Ota paistoliemi talteen ja tee siitä kastike. Kastike voi olla saostettu vehnä/maissijauhoilla, mutta sen voi tarjota sellaisenaan. Mausta kastike hyvin.
  • Valmista kasvisekoitus kuullottamalla paprika- ja sipulisuikaleet sekä omenalohkot pannulla pienessä öljymäärässä. Mausta hunajalla, vaalealla balsamicokastikkeella ja yrttisuolalla.

Tässä annoksessa kastike on saostettu vehnäjauhoilla ja maustettu yrttituorejuustolla,
tilkalla soijakastiketta sekä ripauksella chiliä.
  


uunikasvikset



porkkanaa
naurista/lanttua
punajuurta/palsternakkaa
sipulia
ruusukaalia

Mausteseos:
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia
2 tl tummaa balsamicokastiketta
yrttisuolaa/suolaa
mustapippuria

  • Kuori ja lohko juureksia sekä sipulia noin 2 l oman maun mukaan sekoitettuna. Ruusukaalit kypsennetään kokonaisina. Pitemmän kypsymisajan vaativista lantusta ja punajuuresta kannattaa tehdä pienempiä lohkoja. 
  • Jos ei halua punajuuren värin sekoittuvan muihin kasviksiin, ne voi kypsentää erillään.
  • Sekoita öljymausteseos isoon kulhoon ja pyörittele kasvissekoitus siinä.
  • Kaada kasvikset uunipannulle kypsymään 200 C noin puoleksi tunniksi. Kääntele kasviksia välillä, niin saat tasaisemman paistotuloksen.




Ruusukaalit voi lisätä myöhemmin, jos ei halua niiden kypsyvän liikaa.





aurinkoinen kurkkusalaatti



1 l kurkkuraastetta
½ l porkkana- ja keltaista kesäkurpitsaraastetta
2-3 sipulia
punaista paprikaa
n. 1 dl aurinkokuivattua tomaattia
2-3 kynttä valkosipulia

Mausteliemi:
½ l vettä
½ dl etikkaa
¾ dl hillosokeria
n. ½ rkl suolaa (maun mukaan)
2 tl sinapin siemeniä
1 tl sitruunamehua
tilliä

  • Sekoita mausteliemen  muut aineet paitsi tilli ja kuumenna kiehuvaksi. 
  • Lisää raasteet, sipulisilppu, paprikakuutiot, aurinkokuivattu tomaatti ja ohuet valkosipuliviipaleet.
  • Keitä kasviksia 5-10 min raasteiden karkeudesta riippuen.
  • Lisää tillisilppua ja tarkista vielä maku.
  • Säilyy jonkin aikaa viileässä.
  • Jos haluat säilyttää pitemmän aikaa, kaada salaatti kuumana pestyihin ja kuumennettuihin purkkeihin.

 
Säilymisen salaisuusvinkki.
Liota purkkeja ja kansia haaleassa vedessä muutamia tunteja, pese huolella ja 
kuumenna purkit uunissa tai keittämällä. Keitä kannet.




Avokadounelma



Isää voisi hemmotella vielä jälkiruoallakin. Avokadounelma maistuu, vaikka ei olisi tottunutkaan syömään avokadoa. Avokadon pehmeä maku ja terveellistä pehmeää rasvaa sisältämä koostumus tuntuu kermaiselta ilman kermalisäystä. Valkosuklaarahka ja marjat takaavat kolminkertaisen makuelämyksen.


Avokadohyytelö

2 liivatelehteä
1 tl sitruunanmehua ja 1 rkl vettä
1 avokado
2 dl vaniljanmakuista jogurttia tai
maustamatonta jogurttia, jonka voi itse maustaa
sokeria tarvittaessa
  • Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
  • Soseuta avokado hienoksi sauvasekoittimella.
  • Lisää avokadososeeseen jogurtti ja jatka vielä soseuttamista. Saat kuohkeamman vaahdon.
  • Huuhtele liivatelehdet ja puserra ylimääräinen vesi pois. Sulata ne kuumaan sitruunamehuun.
  • Sekoita varovasti sulanut liivate avokadososeeseen. Mausta tarvittaessa sokerilla.
  • Pane jokaisen annoksen (4 annosta) pohjalle saman paksuinen kerros avokadososetta ja vie kylmään hyytymää


Valkosuklaarahkahyytelö

2 liivatelehteä
1 tl sitruunanmehua ja 1 rkl vettä
50 valkosuklaata ja ½ dl appelsiinimehua
1 dl vaniljaista soijavanukasta
2 dl rahkaa
sokeria maun mukaan
vaniljasokeria maun mukaan
  • Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
  • Sulata valkosuklaa ja sekoita sulaneen suklaan joukkoon appelsiinimehu. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut mehuun.
  • Lisää rahkaan sulanut suklaa ja soijavanukas. Vatkaa seosta, niin saat siihen jonkin verran kuohkeutta.
  • Huuhtele liivatelehdet ja puserra ylimääräinen vesi pois. Sulata ne kuumaan sitruunamehuun.
  • Sekoita varovasti sulanut liivate rahkaseokseen. Mausta tarvittaessa sokerilla ja vaniljasokerilla.
  • Pane rahkaseosta jokaiseen annokseen saman paksuinen kerros hyytyneen avokadososeen päälle ja vie kylmään hyytymään.
  • Kaada hyytelökerroksen päälle marjasosetta noin ½ dl tai koristele annokset marjoilla. Voit tehdä kiilteen marjoille hyytelösokerilla, jos haluat.


Lisäksi: 2 dl marjasosetta esimerkiksi mansikoista tai kokonaisia marjoja.


Annosten pinnalla on koristeena paahdettuja suklaakaurahiutaleita ja persikkaa.



Päärynäkakku



Kahvipöydässä herkutellaan syksyisellä päärynäkakulla tai päärynäkuppikakuilla.


Taikina:
Voit paistaa taikinan muffineiksi
ja koristella ne kuppikakuiksi.
Täytetty ennen koristelua
päärynähillokkeella.


2 kanamunaa
2 dl fariinisokeria
2 dl karkeaa päärynäraastetta
1 dl vaniljanmakuista jogurttia
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(1 dl pähkinä/mantelirouhetta)

Täyte ja kuorrutus:

2 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunanmakuista tuorejuustoa
sokeria maun mukaan
--> Väliin ja pinnalle omenasosetta tai jotain vaaleaa sosetta.
--> Väliin päärynähilloketta.

Koristeluun:

Appelsiinimehussa keitettyjä päärynäviipaleita, säilykepäärynöitä viipaleina tai säilykepersikkaa viipaleina.

  • Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
  • Lisää jogurtti ja päärynäraaste.
  • Lisää vehnäjauholeivinjauheseos ja pähkinä/mantelirouhe.
  • Kaada taikina voideltuun, matalalahkoon vuokaan ja paista 175 C 30-40 minuuttia, kunnes taikina ei ole enää tarttuvaa. 
  • Täytä ja koristele kakku jäähtyneenä.


Täyttäminen ja koristelu:

  • Halkaise kakkupohja kahtia.
  • Kostuta päärynämehulla molemmat puolet.
  • Levitä pohjapuolelle päärynähilloke ja toiselle puolelle sosetta. Tässä kakussa on käytetty tyrnikurpitsasosetta.
  • Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, sekoita siihen tuorejuustot ja mausta.
  • Levitä vaahtoa päärynähillokkeen päälle.
  • Nosta yläpuoli pohjaosan päälle.
  • Levitä kakun päälle ohut kerros samaa sosetta kuin kakun väliin.
  • Koristele kakun pinta hedelmäviipaleilla. Tässä kakussa on koristeluun käytetty appelsiinimehussa keitettyjä päärynäviipaleita ja tyrnejä.
  • Pursota loput vaahdosta reunoille ja viimeistele suklaakoristelulla.
Vinkki!
Kauniit suklaakoristeet saa pursottamalla sulatetun suklaan jähmettymään leivinpaperin päälle ja kovettuneina asettelee paikoilleen.

  
Täytteenä päärynähilloketta ja
tyrnikesäkurpitsasose
Kakun pinnalle levitetty ohut kerros tyrnikesäkurpitsasosetta
ennen päärynäviipaleiden asettelua.


Suositut tekstit