Kurpitsa hurmasi suomalaiset



Kurpitsa hurmasi suomalaiset, uutisoi esimerkiksi kauppalehti. (http://www.kauppalehti.fi/uutiset/uusi-hitti-vihannesosastolla-myynti-13-kertaistui/3sXSfCmX).

Tämä on mielestäni hieno juttu, sillä itse olen viljellyt kotipuutarhassani erilaisia kurpitsoita jo monien vuosien ajan. Olen kokeillut jalostaa kurpitsoita monella eri tavalla: täytettyinä, paistoksina, piirakoina, kasvislisäkkeinä ja -laatikoina, jopa lanttulaatikon korvikkeena. Ainut, mikä ei ole maistunut itselleni eikä perheelleni, on perinteinen, etikkainen kurpitsasäilyke. Olen kehitellyt myös kasvissäilykkeitä, joissa on kurpitsaa, mutta vähemmän etikanmakuisina. Nämä versiot ovat tehneet hyvin lisukkeina kauppansa: omenainen tomaattisipulisalaatti, aurinkoinen kurkkusalaatti ja hedelmäinen kurpitsasalaatti. Säilykkeitä voi tehdä pitkin syksyä niin kauan kuin raaka-aineita on saatavilla. Voi tehdä pienemmän annoksen, joka tulee käytettyä muutamalla aterialla tai sitten valmistaa enemmän säilöttäväksi. Säilykkeet säilyvät jonkin aikaa viileässä purkittamattakin.

Kurpitsa sopii hyvin pehmentämään puolukan tai mustaherukan kirpeyttä puolukka/mustaherukka(kesä)kurpitsasoseessa. Keltainen talvikurpitsa tekee omenasoseesta kauniin keltaista. Myös tyrnikurpitsasose on herkullista. 

 

Erilaisia kurpitsoita.



Omenainen tomaattisipulisalaatti



noin 1 l kasviksia suikaleina:

  • porkkanaa
  • sipulia
  • kurpitsaa (säilykekurpitsa tai talvikurpitsa sopii parhaiten, mutta kesäkurpitsa on myös käyttökelpoinen)
  • pikkutomaatteja
  • omenaa

Etikkaliemi:

3 dl vettä
½ dl etikkaa
¾ -1 dl sokeria
½ rkl vaaleaa balsamikastiketta
noin ¼ tl suolaa
noin ½ dl yrttisilppua (persiljaa/sitruunamelissanlehtiä/kirveliä)

Jos kasvatat itse tomaatteja, niin loppusadon pikkutomaatit voi mainiosti
käyttää thän säilykkeeseen. Raakoja tomaatteja en itse käytä, koska ne
 sisältävät solaniinin sukuista ainetta tomatiinia (lykoalkaloidi).
Se kuten vihertyneiden perunoiden solaniini ovat myrkyllisiä.



  • Suikaloi porkkana, kurpitsa ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa omenasta ohuita viipaleita ja tomaatit voivat olla kokonaisina tai puolikkaita.
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää porkkanasuikaleet ja esikypsennä niitä noin 5 minuuttia.
  • Lisää muut kasvikset ja etikka, sokeri, balsamicokastike ja suola. Keitä noin 5 minuuttia.
  • Tarkista maku ja lisää yrttisilppu.
  • Säilyy jääkaapissa muutaman päivän sellaisenaan kannen alla. Maku tasaantuu säilytyksen aikana.  Pitempi säilytys puhtaissa, kuumennetuissa purkeissa. Pieni määrä säilöntäainetta varmistaa säilyvyyden.





Hedlmäinen kurpitsasalaatti



noin 1 l kasviksia ja hedelmiä kuutioina:
  • myskikurpitsaa/talvikurpitsaa
  • omenaa
  • päärynää
Huom! Kotimaisia omenoita ja päärynöitä ei tarvitse kuoria. 

Mausteeksi:
  • purjosipulia
  • paprikaa
Mausteliemi:
  • 2 ½ dl vettä
  • n. ½ dl hillosokeria (maun mukaan enemmän tai vähemmän)
  • 2 rkl vaaleaa balsamikastiketta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ¼ tl suolaa
Lisäksi: n. ½ dl silputtuja, tuoreita yrttejä (sitruunamelissa, kirveli, meirami) 

  • Kuutioi kurpitsa, omena ja päärynä.
  • Leikkaa paprika pikkukuutioiksi ja paloittele purjo.
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää hillosokeri ja muut mausteet paitsi tuoreet yrtit.
  • Lisää paprika ja purjo sekä hedelmäkuutiot. Keitä noin 5 minuuttia.
  • Tarkista maku ja lisää yrttisilppu.
  • On hillomainen lisäke. Sopii liha-, kala- ja kasvisruokien kanssa.



Aurajuustokasvikset



Kasviskuutioita ja -suikaleita noin 2 l. Kasviksia voi sekoitella oman maun mukaan. Itse jättäisin perunan osuuden vähäiseksi ja käyttäisin enemmän muita kasviksia, kuten kurpitsaa, joka kuuluu lempikasviksiini.
  • naurista/lanttua
  • keltajuurikasta
  • porkkanaa, voi olla eri värejä
  • ruusukaalia tai keräkaalia
  • purjosipulia tai tavallista keltasipulia
  • perunaa
  • myskikurpitsaa/talvikurpitsaa
1-2 tl kuivattuja yrttejä (persiljaa/kirveliä/timjamia/oreganoa)
sinappikurkkusalaattia 
sinihomejuustoa n. 2 dl

  • Kuori ja kuutioi juurekset, peruna ja kurpitsa. Purjosipuli voi olla renkaina ja kaali ohuina suikaleina. Nauris/lanttu, keltajuurikas ja porkkana kypsyvät hitaimmin, joten tee niistä pienempiä kuutioita kuin perunasta ja kurpitsasta.  
  • Freesaa kasvikset nopeasti öljyssä ja mausta kuivatuilla yrteillä ja sinappikurkkusalaatilla. Tuore sinappikurkkusalaatti sopii mielestäni parhaiten.
  • Sekoita joukkoon sinihomejuustomurut.
  • Pane kasvikset uunivuokaan ja hauduta uunissa 200 C, kunnes kasvikset ovat mehevän pehmeitä. (30-40 min.)  
Makkaran ystävälle voi kasvisten päälle laittaa kypsymään raakamakkaroita.
Raakamakkaroita voi valita maun mukaan: tulisia, yrttisiä tai vähemmän tulisia.
Raakamakkarat kypsyvät 20-25 minuutissa. Kypsät makkarat lämpevät lyhyemmässä ajassa.




Kasviskupposet



Pohjataikina:

1 dl juoksevaa margariinia
½ dl perunasosehiutaleita
1 dl spelttimannasuurimoita
½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ dl vettä


  • Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja spelttimannasuurimot ryynimäiseksi seokseksi.
  • Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi.
  • Vuoraa taikinalla voidellut annoskulhot.
  • Täytä kasviksilla ja ripottele kasvisten päälle sinihomejuusto.
  • Kaada munamaitoseos annoskulhoihin kasvisten päälle. Ripottele lopuksi juustoraastetta ja koristele kirsikkatomaateilla.
  • Paista 200 C noin 25 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt ja kasvikset ovat pehmeitä.


Täyte:

kasviksia paloiteltuna noin 1 l 

  • kurpitsaa
  • (talvikurpitsa sopii erityisen hyvin, koska sen rakenne on kiinteämpi kuin kesäkurpitsa)
  • purjoa
  • kukkakaalia/parsakaalia
  • porkkanaa

sinihomejuustoa maun mukaan
2 dl maitoa
2 kananmunaa
½ tl suolaa
muutama murskattu viherpippuri
kirveliä tai muita yrttimausteita
juustoraastetta
kirsikkatomaatteja koristeluun


  • Paloittele kasvikset: kurpitsasta ja porkkanasta pikkukuutioita, purjosta ohuita renkaita ja kaalista pikkukukintoja.
  • Valitse kasvikset oman mieltymyksen mukaan.
  • Nopeasti kypsyvät kasvikset tai pakastekasvikset eivät tarvitse esikypsennystä, mutta esimerkiksi raaka porkkana pitää esikypsentää.


Kupposet voi paistaa yhdeksi isoksi piirakaksi ja 
leikata siitä sopivan kokoisia paloja.

Suositut tekstit