Jämäruokaa kasviksista ja hedelmistä

Varasitko joulutarjoiluun kasviksia ja hedelmiä yli tarpeen? 
Ei huolta! Voit valmistaa niistä monenlaisia lisäkkeitä, jälkiruokia ja leivonnaisia. Ei haittaa, vaikka raaka-aineet olisivatkin hieman nahistuneet. Olisi suurta tuhlausta heittää ne jätteisiin. 
Punaiseen kasvislisäkkeeseen uppoaa ylijäänyt punakaali, luumupaihin saa käytettyä luumusoseen ja omenat sekä hedelmäruukkuun omenaa, päärynää ja muita kypsennyksen kestäviä hedelmiä tai kuivattuja hedelmiä.


luumupai



Tortut on leivottu ja syöty, mutta luumuhilloa on jäänyt purkin pohjalle sekä nahistuneita omppuja jääkaappiin. Näistä voit tehdä leivonais-jälkiruokaherkun. Maistuu parhaimmalta haaleana vatkatun vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Tarjoa kahvin kanssa tai jälkiruokana.

Tämä vuoka oli sen verran iso, että siihen tein tupla-annoksen taikinaa.
2 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
½ tl leivinjauhetta
100 g margariinia
1 kananmuna

Täyte:
noin 1 dl luumuhilloa
1 iso omena kuutioina
2 tl sokeria
noin 1/2 tl kanelia

  1. Sekoita kuivat aineet.
  2. Lisää pehmeä margariini ja kananmuna.
  3. Painele puolet taikinasta voideltuun ja korppujauhotettuun  uunivuokaan (halkaisija n. 20 cm).
  4. Levitä luumuhillo pohjalle.
  5. Lisää sitten omenakuutiot, sokeri ja kaneli.
  6. Leivo lopusta taikinasta kansi.
  7. Pinnan voit voidella kananmunalla ja viimesilauksen saat mantelilastu-raesokeriripauksella.
  8. Paista 225 C noin 20 minuuttia.





hedelmäruukku



1-1,5 l kuumentamisen kestäviä hedelmiä esimerkiksi luumua, omenaa, päärynää, banaania tai kuivattuja sekahedelmiä ja rusinoita
n. 1 dl glögiä, talvipäivänmehua, rypälemehua tai omenamehua tuoreille hedelmille ja n. 2 dl kuivatuille hedelmille 

lisäksi: manteli-, pähkinärouhetta tai nougatpähkinärouhetta

mausteeksi: vaniljasokeria ja rommiaromia, hunajaa tai siirappia

  1. Lohko hedelmät uunivuokaan. Tässä on käytetty omenaa, päärynää, luumuja ja rypäleitä.
  2. Sekoita pähkinä- tai mantelirouhe hedelmien joukkoon.
  3. Lisää vuokaan noin  vuokaan noin 1 dl mehua tai gögiä, joka on maustettu siirapilla/hunajalla, vaniljasokerilla ja rommiaromilla (n. 1/4 tl) Maista mehua, koska käyetyt hedelmät vaikuttavat, kuinka paljon tarvitset makeutta ja makua mehuun. 
  4. Hauduta 200 C, kunnes hedelmät ovat pehmeitä  (noin ½ tuntia). Kuivatut hedelmät vaativat pitemmän ajan ja enemmän nestettä. 
  5. Tarjoile vaniljavaahdon tai jäätelön kanssa.
Vinkki! Voit peittää ruukun kauramurotaikinalla. Kansi leivotaan hedelmien päälle, kun hedelmät ovat puolikypsiä.


Ennen paistoa.
Paistamisen jälkeen. Ruukku on paistettu ilman kantta.

Ruukku peitetty kauramurotaikinalla puolivälissä paistoa.
Kauramurotaikina

1 dl juoksevaa margariinia
½ dl sokeria
1 kananmuna
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

--> Sekoita kaikki aineet ja muotoile kanneksi paistoastian päälle.




PUNAINEN KASVISLISÄKE



n. 2 l ohutta kasvissuikaletta tai raastetta punakaalista, punasipulista ja punajuuresta

Mausteet: 
2-3 rkl vaaleaa balsamicokastiketta
yrttisuolaa maun mukaan
hunajaa maun mukaan

Pinnalle: sinihomejuustoa tai yrttisalaattijuustoa

  1. Raasta kasvikset.
  2. Freesaa pannulla raaste tai suikaleet tilkassa öljyä.
  3. Mausta raaste.
  4. Hauduta pienellä teholla väliin käännellen paistinpannulla tai uunissa 200 C, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Älä kypsennä kasviksia liikaa, sillä niihin saa jäädä pureskeltavaa.
  5. Tarjoile sinihomejuustolla tai salaattijuustolla höystettynä.

Vinkki raastamiseen: vihannessorvilla saa tehtyä spagettimaisia raasteita. Kokkipuoti ainakin myy näitä vempaimia. (http://www.kokkipuoti.fi/products/06-hedelmat-yrtit-vihannekset/vihannessorvi-spiromat/)


Suositut tekstit