Lämmintä, tuoretta leipää!


Kaurasipulileivästä pataleipä

Pataleipä on nyt tämän päivän hittileipä. Katselin, millainen on perusohje. Perusohjeessa näyttää olevan nesteen ja jauhojen suhde: 3,5 dl vettä ja 7 dl jauhoja. Kohottamiseen 0,5 tl kuivahiivaa ja maustamiseen suolaa. Eroja on jauhojen laadussa. Leipään voi lisätä siemeniä tai yrttejä. Maun takana on pitkä ja hidas kohotus. Lisäksi taikinaa ei alusteta sitkeäksi, vaan nopea sekoitus riittää. Tässä linkki Marttojen pataleivän ohjeeseen: http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/herkullinen-pataleipa/

Ajattelin kokeilla, miten keittokirjaani varten kehittelemä kaurasipulileipä muuntuu pataleiväksi. Taikinan laitoin aamulla kohoamaan ja paistoin päivälliseksi puu-uunissa.


½ l haaleaa (42 C) vettä
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1/2-1 dl tuoretta/pakastettua ruohosipulisilppua
tai n. 1 rkl kuivattua ruohosipulia
3 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja tai spelttijauhoja
n. 7 dl hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja

Huom!
Jos käytät kuivattua ruohosipulia, anna sen turvota taikinanesteessä jonkin aikaa ennen kuin jatkat taikinan valmistusta.

  1. Sekoita kaikki aineet taikinaksi. Taikinaa ei alusteta, vaan nopea sekoitus. Jauhojen määrä on sopiva, kun taikina hieman irtoilee kulhon reunoista.
  2. Jätä taikinakulho peitettynä huoneenlämpöön kohoamaan puoleksi vuorokaudeksi.
  3. Ota kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile siitä kaksi palloa.
  4. Mittaa kulhoon 1 rkl öljyä ja ½ dl kaurahiutaleita ja pyörittele taikinapalaa siellä, kunnes hiutaleet ovat tarttuneet taikinan pintaan. Tee toiselle taikinapalalle samoin toisessa kulhossa. 
  5. Jätä taikinapalat kulhoihin kohoamaan siksi aikaa (n. 30 min.), kun kuumennat padat tai teräskattilat. Paistoastia pannaan kylmään uuniin. Uunin lämpö on 225 C. Teräskattila kuumenee nopeammin kuin valurautapata.
  6. Öljyä padan tai kattilan pohja ja reunat ennen taikinapallojen laittoa, jos epäilet taikinan tarttuvan kiinni. 
  7. Valuta taikinapallot kuumaan kattilaan tai pataan yläpuoli pohjaa vasten.
  8. Leikkaa leipien pintaan viillot terävällä veitsellä, jolloin saat enemmän rapeaa paistopintaa.
  9. Paista 225 asteessa toiseksi alimmalla tasolla kannen alla 30 minuuttia ja sen jälkeen vielä 15 minuuttia ilman kantta, jolloin leivän pinta ruskistuu. 

Tämä leipä on paistettu noin 3 litran teräskattilassa.


Taikinasta tulee 2 pienehköä leipää tai yksi iso leipä.

Isoon pataan voit tehdä yhden leivän, mutta paistoaika pitenee kannen alla noin 10 minuutilla. Minun pata oli hieman liian suuri, joten leivästä ei tullut kovin korkea, mutta rapeaa kuorta oli senkin edestä. Valurautapadassa tulee hyvä rapsakka kuori.


Isossa padassa paistettu leipä.
Liian ison padan takia leipä on matala, mutta rapeaa kuorta on paljon.


Suositut tekstit