Ruokaa palkokasveista


Pavut, herneet ja linssit ovat hyviä kasviproteiinin lähteitä. Linssejä ja papuja myydään kuivattuina kuten kaikille tuttuja hernekeittonerneitä. Linssit kypsyvät nopeammin eivätkä vaadi etukäteen liottelua kuten pavut. Punaiset tai keltaiset linssit kypsyvät nopeasti noin 10 minuutissa. Vihreät linssit muistuttavat kuivia herneitä, mutta nekin kypsyvät herneitä nopeammin eli noin 20 minuutissa. Punaisilla tai keltaislla linsseillä on hyvä aloittaa, jos linssit eivät ole ennestään tuttuja raaka-aineita. 

Tähän pataan tulee myös herneitä ja palkopapuja. Kesäaikaan kannattaa käyttää tuoreita herneitä ja papuja, mutta talviaikaan yhtä hyvin sopivat pakastepavut ja -herneet.


Linssikasvispata


1 dl punaisia tai keltaisia linssejä
3 dl vettä
2 tl kasvisliemijauhetta

2-3 porkkanaa
1 iso sipuli

1-2 dl tomaattisosetta
1 dl vihreitä papuja pilkottuina

n. 1/2 dl paprikakuutioita
1 dl tuoreita tai pakasteherneitä
1-2 valkosipulin kynttä
n. 1 dl cashew-pähkinöitä
suolaa tarvittaessa
basilikaa, timjamia, kirveliä, persiljaa

Pinnalle:
salaattijuustoa tai sinihomejuustoa

  1. Huuhtele linssit ja keitä niitä 10 minuuttia kasvisliemijauheella maustetussa vedessä.
  2. Kuutioi porkkana ja sipuli.
  3. Kuullota sipuli- ja porkkanakuutiot pannulla tilkassa öljyä.
  4. Lisää tomaattisose ja pavut.
  5. Hauduta n. 10 minuuttia.
  6. Lisää valkosipulisilppu, herneet ja paprikakuutiot sekä kypsät linssit.
  7. Lisää pähkinät.
  8. Lisää suolaa, jos maku sitä vaatii. 
  9. Hauduta vielä n. 5 minuuttia, jotta loput kasvikset kuumenevat.
  10. Mausta yrttimausteilla kuten basilika, timjami, kirveli, persilja. Talviaikaan voi maustaa kuivatuilla tai pakasteyrteillä. 


Huom! Älä kypsennä kasviksia liikaa, etteivät ne muussaannu, vaan niihin jää pureskeltavaa.

Pataan voi käyttää muitakin juureksia kuin porkkanaa joko porkkanan sijaan tai lisäksi. Mielestäni parhaiten sopivat miedonmakuiset juurekset kuten eriväriset porkkanat, keltajuuri ja raitajuuri tai palsternakka.
  

Suositut tekstit