Punajuuriherkkuja

punajuurihilloke


noin 1/2 l punajuurta kuutioina
noin 2 1/2 dl punasipulia kuutioina
noin 2 1/2 dl omenaa kuutioina


Mausteliemi:

2 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl laimentamatonta mustaherukkamehua
n. ½ dl hillosokeria (maun mukaan enemmän tai vähemmän)
2-3 rkl vaaleaa balsamikastiketta (maun mukaan enenmmän tai vähemmän)
¼ tl suolaa
  • Kuutioi punajuuri, punasipuli ja omena.
  • Sekoita mausteliemi kattilaan ja lisää punajuurikuutiot.
  • Kypsennä punajuurikuutioita noin 20 minuuttia. 
  • Lisää punasipu- ja omenakuutiot ja jatka kypsentämistä, kunnes punajuuret tuntuvat sopivan pehmeiltä. Punasipuli ja omena kypsyvät nopeasti. Punajuurikuutioiden ei tarvitse olla hajoavan pehmeitä.
  • Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Etikanlisäyksellä saat kirpeämmän makuisen hillokkeen. 
  • Maistuu kylmänä tai kuumana. Kylmänä on kiinteämpää, koska hillososkeri hyytelöittää sitä. Säilyy jääkaapissa syöntikelpoisena ainakin viikon.
  • Hillomainen lisäke, joka sopii liha-, kala- ja kasvisruokien kanssa.


Voi kypsentää uunissakin samalla, kun paistaa jotain muuta ruokaa. Lämpötilaksi sopii 175-225 asteen väliset lämpötilat. Uunissa kypsentäminen vaatii pitemmän paistoajan ja alhaisemmassa lämmössä kypsyy hitaasti hautuen (30-60 min.). Hidas haudutus kannen alla tuo maut hyvin esiin.  



juuresruukku


1-1 1/2 l juures- ja kasvissuikaleita tai lohkoja
  • porkkanaa - voi olla eri värisiä
  • punajuurta - kelta- ja raitajuurikin sopivat hyvin
  • palsternakkaa
  • sipulia: punasipulia/keltasipulia ja valkosipulia

Mausteseos:

2 rkl öljyä 
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 rkl omena- tai appelsiinituoremuhua
1/2 tl yrttisuolaa
1/2-1 rkl kuivattuja yrttimausteita (timjami, kirveli ja meirami sopivat hyvin)

  1. Kuori ja pilko juurekset suikaleiksi ja sipulit lohkoiksi. Punajuuri kypsyy hitaammin, joten tee siitä ohuempia suikaleita.
  2. Tee mausteseos öljystä, hunajasta tai siirapista, tuoremehusta, yrttisuolasta sekä kuivatuista yrttimausteista.   
  3. Pane kasvikset uunivuokaan ja kaada mausteseos päälle. Pyörittele kasviksia mausteseoksessa.
  4. Paista 200 asteen lämmössä  n. ½ tuntia, kunnes juurekset ovat kypsiä välillä käännellen.
    Ennen paistoa.
    Paiston jälkeen.






punajuurilaatikko



noin 1 1/2 l kasvissuikaleita
porkkanasta
punajuuresta
purjosta

Juustokastike:

4 dl vettä
100-125 g sulatejuustoa tai tuorejuustoa
2 rkl vehnäjauhoja
noin 1/2 tl suolaa 
noin 1 tl murskattuja viherpippureita 

  • Leikkaa punajuuri sekä porkkana suikaleiksi ja purjo renkaiksi. 
  • Freesaa kasvikset pannulla pienessä öljymäärässä.
  • Tee juustokastike:
                       - sekoita kaikki aineet kattilaan
                       - kuumenna kiehuvaksi
                       - anna hiljalleen kiehua, kunnes sulatejuusto on sulanut
                       - mausta kastike, lisää tarvittaessa mausteita
  • Pane kasvikset uunivuokaan ja kaada juustokastike kasvisten päälle.
  • Paista 175 asteen lämmössä alatasolla noin tunti kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Freesatut kasvikset.

Valmis, paistettu laatikko.


Suositut tekstit