Runebergin leivos

Helmikuun viides päivä vietetään kansallisrunoilijamme Runebergin päivää. Päivää on totuttu juhlistamaan Runebergin tortuilla. Kuka oikeasti keksi Runebergin torttureseptin. Oliko se hänen taitava vaimonsa Fredrikan oma resepti vai oliko se sokerileipuri Lars Asteniuksen resepti, jota Rouva Fredrika oli muokannut? Kotileipureiden käsissä reseptistä on tullut monia eri versioita sekä muodoltaan että koostumukseltaan. Alunperin torttu paistettiin sylinterinmuotoisessa vuoassa. Itsekin olen syyllistynyt reseptin muokkaamiseen. Viimeisimpiä muokkausversio on Runebergin leivokset. 


Annoksesta tulee 8-10 leivosta riippuen kuinka isoja niistä teet. 

Pohjan valmistaminen: 


Pohjan voi paistaa leivospohjiksi torttu- tai muffinivuoassa. Jos ei ole kyseisen mallista vuokaa, ei huolta. Leivospohjat voi ottaa pyöreällä muotilla paistetusta taikinalevystä.

Pohjataikina:

2 kananmunaa
1 dl sokeria
¾ dl ruokaöljyä
½ tl rommiaromia tai  
1-2 tl sitruunamehua
1 dl korppujauhoja
¾ dl vehnäjauhoja
¼ dl spelttimannasuurimoita
2 rkl mantelirouhetta tai -jauhoja
½ tl leivinjauhetta

  1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
  2. Lisää ruokaöljy.
  3. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sitten varovasti nostellen taikinaan.
  4. Kaada taikina voideltuun torttu- tai muffinivuokaan.  
  5. Jos ei ole sopivaa vuokaa, niin muotoile taikina ohueksi levyksi uunipellille (noin 30*30 cm) leivinpaperin päälle.
  6. Paista  200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pohjat ovat kypsiä. Levyn kypsymisaika noin 10 minuuttia. Levy ei saa paistua liian rapsakaksi, ettei se lohkeile käsittelyssä. 
  7. Anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä.


Leivosten valmistaminen:


Täyte:

1 tlk maitorahkaa
2 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta
4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua
noin 1 dl pakastevadelmia soseutettuna
sokeria maun mukaan

  1. Pane liivatelehdet likoamaan noin 5 minuutiksi kylmään veteen.
  2. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, lisää rahka, vadelmasose ja sokeria maun mukaan.
  3. Sulata liivatelehdet appelsiinimehuun ja sekoita liivateseos varovasti vadelmavaahtoon.

 Täyttäminen: 

Huom! Käsittele leivospohjia varovasti, koska taikina on helposti murenevaa. 

Leivokset vuoassa: 

  • Leikkaa leivopohjat kahtia. 
  • Kokoa leivokset vuokaan, jossa olet paistanut pohjat.
  • Pane pohjapalat vuoan kuppien pohjalle ja levitä vadelmahilloa pohjien päälle. 
  • Kaada vadelmavaahtoa pohjalevyjen päälle ja nosta kannet vaahdon päälle. 
  • Anna leivosten hyytyä jääkaapissa. 
  • Ota hyytyneet leivokset pois vuoasta koristelua varten.

Leivokset taikinalevystä:  
  • Anna vadelmavaahdon osittain hyytyä ennen täyttämistä jääkaapissa, jolloin se ei valu pois levyjen välistä . 
  • Ota pyöreällä muotilla jokaista leivosta varten pohja- ja kansipala.
  • Kokoa leivokset leivinpaperin päälle. 
  • Levitä pohjalevyjen päälle vadelmahilloa. 
  • Nostele pohjalevyjen päälle sopiva määrä vadelmavaahtoa ja nosta kansipala vaahdon päälle. Jos vaahtoa pursuaa yli, tasoittele reunat veitsellä tai siisti ne vasta hyytyneenä. 
Viimeistele leivokset:
  • Levitä kannen päälle ohut kerros vadelmahilloa.
  • Koristele pakastevadelmilla.
  • Hyytelöi marjat levittämällä hyytelöseosta niiden päälle.                                 

Hyytelöseos: Hyytelöinti ei ole välttämätöntä, jos leivokset tarjotaan heti valmistumisen jälkeen, etteivät marjat ehdi "lösähtää".

1/2 dl hyytelösokeria
1 dl laimennettua punaista mehua

 --> kiehauta hyytelösokeri ja mehu
 --> koristele kermavaahdolla, kun hyytelöity pinta jähmettynyt
                                                   

Suositut tekstit