Talven salaatit

Mistä  saa talvella mehevän salaatin? Tähän aiheeseen paneuduin, kun monasti on tarjolla kuivaa kaaliraastetta, porkkanaraastetta tai keräsalaattisuikaleita. No, salaatin kastikkeillahan sitä makua saa! Itse en pidä niistä. En halua peittää kasvisten makua. Minulle riittää tilkkanen sitruunaöljykastiketta.

Kokeilin tälläistä kaaliporkkanasalaattia (4:lle) ja minusta se maistui hyvältä. Kaalin määrää voi kokki itse säädellä mieltymyksensä mukaan. Minulla oli puolet kiinankaalia ja toinen puoli talvista keräkaalia. Vihreys tietysti puuttuu tästä salaatista, mutta muuten on kyllä väriä. Ajattelin käyttää kotoisia varastokasviksia sekä edullisia appelsiineja. 


  • keräkaalia - raastoin juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi
  • kiinankaalia - leikkasin pehmeät osat ohuiksi suikaleiksi
  • 2-3 porkkanaa - yhden porkkanan veistelin kuorimaveitsellä ohuiksi lastuiksi ja loput kypsensin pannulla ohuina suikaleina puolikypsiksi tilkassa mausteöljyä sekä maustoin yrttisuolalla ja hunajalla, lopuksi lisäsin ne jäähtyneenä salaattiin
  • 1-2 appelsiinia - leikkasin mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi, jotta mehu irtoaisi kostuttamaan kaalia
  • noin 1 dl cashew-pähkinöitä neljälle hengelle
  • 1-2 tl sitruunaöljykstiketta neljän hengen annokseen

Salaattianosta täydentämään varasin vielä raejuustoa ja itse keittämääni kurpitsahilloketta.

Punakaali tuo monille aikuisille mieleen kouluruokalan punakaaliraasteen muutamalla ananaspalalla höystettynä ja nuorille se on lähes tuntematon. Minäkin oli unohtanut koko punakaalin, mutta ennen joulua ostin kerän ja aloin miettiä, miten sitä voisi hyödyntää muutenkin kuin punakaaliananassalaattina. Ensimmäinen versiö oli lämmin punainen lisäke punakaalista, punajuuresta ja punasipulista. Sitten aloin muokata salaatteja.
Tässä oli mielestäni onnistunein salaatti: punakaalikurpitsasalaatti. 

Tähän salaattiin käytin 4:lle hengelle:

  • punakaalia - raastoin juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi
  • 1-2 porkkanaa - kuorin ja veistelin ne ohuiksi lastuiksi kuorimaveitsellä
  • n. 1 dl itse keittämääni punajuurihilloketta
  • 1 päärynä - leikkasin sen kuutioiksi
  • 2 veriappelsiinia - poistin kalvot ja leikkasin ohuiksi lohkoiksi
  • 1/2-1 verigrape - poistin kalvot ja leikkasin ohuiksi lohkoiksi
  • n. 2 dl ohuita myskikurpitsasuikaleita - kuorin ja suikaloin kurpitsan ohuiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi, jotka freesasin paistinpannulla nopeasti tilkassa sitruunabasilikaöljyä ja maustoin ripauksella yrttisuolaa sekä hunajaa ja lopuksi jäähtyneenä lisäsin ne salaattiin



Annoksen pinnalle lisäsin koristeeksi jäisiä viherherukoita ja sinihomejuustomuruja.



Suositut tekstit