Uuden vuoden onnen possut


Possujen taikina erilaisin täyttein taipuu makeaksi tai suolaiseksi leivonnaiseksi. Joulukinkku sopii hyvin uuden vuoden onnen possujen täytteeksi jauhelihan tai valmiiden kinkkusuikaleiden tilalle. Makeisiin possuihin voi käyttää tortuista yli jääneen luumuhillon omenaraasteella jatkettuna sekä kanelilla maustettuna. Lisäksi täytteeksi voi laittaa esimerkiksi päärynäkinuskirahkaa. Laskiaispossutkin onnistuvat tällä perustaikinaohjeella.

Taikina:

3 dl vehnäjauhoja
½ tl sokeria
ripaus suolaa
1 dl vettä
¼ pkt hiivaa
100 g sulatettua margariinia

  1. Sekoita kuivat aineet.
  2. Lisää haalea vesi, johon on liotettu hiiva ja sekoitettu sulatettu margariini.
  3. Alusta kiinteäksi. Jos taikina on liian löysää, lisää noin 1 rkl jauhoja.
  4. Kohota taikina ja valmista sillä aikaa täytteet.



POSSUT JAUHELIHA- TAI KINKKUTÄYTTEELLÄ

Täyte:

1 porkkana
noin 10 cm pala purjon vartta
100 g jauhelihaa tai kinkkusuikaleita
1/2-1 tl yrttisuolaa (kinkkutäyte tarvitsee vähemmän suolaa kuin)
muita mausteita maun mukaan
½ dl juustoraastetta

  1. Kuori ja raasta porkkana
  2. Paista jauheliha, lisää porkkanaraaste ja purjo. Kinkkusuikaleet eivät tarvitse
  3. kypsennystä etukäteen.
  4. Lisää mausteet ja juustoraaste.
  
Leipominen:
  1. Kauli taikina ja ota 8 kpl pyöreitä pohjia torttumuotilla.
  2. Jaa täyte neljälle pohjalle.
  3. Nosta kanneksi toinen pyöreä pohja.
  4. Tee lopusta taikinasta kärsät, korvat ja silmät.
  5. Voitele ja paista 200 C noin 20 minuuttia.

Osat kastaan possun
naamoiksi kuvan
mallin mukaisesti.
















Omena-luumupossut

Leipominen tapahtuu samalla tavoin kuin jauhelihapossujen leipominen.

Täyte:

n. 1/2 dl luumuhilloa
pieni omena raastettuna
1/4-1/2 tl kanelia
1 rkl päärynäkinuskirahkaa/possu

--> Sekoita luumuhillo, omenaraaste ja kaneli.
--> Pane rahkaa lusikallinen leipomisvaiheessa luumuomenatäytteen päälle.


laskiaisPOSSUT

Laskiaisena voi valmistaa laskiaispossuja, jolloin täytteenä on erilaisia paistonkestäviä hilloja ja marmeladeja. ”Possut” täytetään  jäähtyneinä kaakaokermalla ja lisätään ripaus tomusokeria koristeeksi. Kaakaokerma saadaan maustamalla kermavaahto kaakaojuomajauheella tai käyttämällä valmista suklaakermaa.

Suositut tekstit