Juuressämpylätyynyt

Ostinpa kaupasta kovasti mainostettuja juuressämpylöitä testatakseni niiden herkullisuuden. Petyin, koska rakenne ei ollut mielestäni sellainen kuin herkulliselta sämpylältä odotan. Olenkohan liian vaatelias?

Päätin kokeilla itse ja lopputulos oli mieleiseni. Tosiasiassa ero saattaapi olla siinä, että juuri paistettu sämpylä on aina herkullinen. Saman voisi todeta kaupan juuressämpylöistä, jos heti pelliltä saisi niitä maistaa.


Taikinan juuri:

1/2 l vettä
50 g hiivaa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
1 dl spelttimannasuurimoita
1 rkl kuivattua ruohosipulisilppua

  1. Murenna hiiva haaleaan veteen, lisää kaurasuurimot, ruisjauhot ja spelttimannasuurimot sekä ruohosipulisilppu.
  2. Anna taikinan juuren käydä huoneen lämmössä 2-3 tuntia, kunnes se kuplii reilusti.
  3. Jatka taikinan valmistamista.


2 porkkanaa
pieni pala palsternakkaa
1 tl suolaa
noin 1 dl siemensekoitusta, jossa esim. auringonkukan siemeniä, kurpitsan siemeniä, pellavaa
2 dl täysjyvävehnäjauhoja (esim. grahamjauho)
n. 3 dl hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja
1 dl ruokaöljyä

  1. Raasta porkkanat ja palsternakka mahdollisimman hienoksi raasteeksi.
  2. Lisää taikinajuureen raasteet, suola ja siemenet.
  3. Lisää täysjyvävehnäjauhot. Tässä vaiheessa voit sekoitella vielä puuhaarukalla, jos et tee taikinaa yleiskoneella.
  4. Lisää vähitellen hiivaleipä- tai vehnäjauhoja samalla alustaen joko koneella tai käsin.
  5. Lisää ruokaöljy ja lisää tarvittaessa jauhoja, jatka alustamista, kunnes taikina alkaa irtoilla kulhon reunoista. Taikinan pitää pehmeän kuohkeaa, ei liian sitkeää ja kovaa. 
  6. Kohota kaksinkertaiseksi.
  7. Muotoile kohonnut taikina n. 1 cm paksuiseksi levyksi ja leikkaa siitä neliötä. 
  8. Nosta pellille kohoamaan noin puoleksi tunniksi. 
  9. Voitele pinta ruokaöljyllä ja paista 225 C 15-20 min., kunnes pinta on kauniin ruskea ja rapsakka. Paistotaso uunin puolivälissä.



Koristelin sämpylöiden pinnat tökkimällä haarukalla reikiä kohonneisiin sämpylöihin ennen paistoa.

Suositut tekstit