Karkauspäivän triokakku


  • Tänä vuonna helmikuu on päivää pidempi kuin viime tai ensi vuonna. Tänä vuonna on karkausvuosi ja helmikuussa on 29 päivää. Karkauspäivää on pidetty nurinkurisuuksien päivänä. 
  • Ennen muinoin naiset eivät saaneet kosia miehiä, mutta karkauspäivänä tämä sallittiin. Jos mies kieltäytyi kosinnasta, joutui hän sovittamaan tilanteen lahjalla: hamekankaalla. 
  • Mitenkähän nykypäivän tasa-arvon aikana, kumpi voi kosia ja mitä lahjaksi? Hamekangas ei ehkä ole enää nykypäivää. 
  • Voisiko hemmotella herkullisella hyytelökakulla?

Kakusta tuli aika korkea. Isompi sydänvuoka olisi paikallaan tähän ohjeeseen.


Pohja: 
  • Tee pohja irtopohjavuokaan joko reilun kokoiseen sydän vuokaan tai  pyöreään vuokaan, halkaisijaltaan n. 25 cm.
  • Pohjavaihtoehtoja on useampia. Voit leipoa suklaisen ohuen sokerikakkupohjan tai tehdä keksimurupohjan. 
  • Itse käytin ohutta, suklaista kauramurotaikinapohjaa. Tein kyseisellä ohjeella puoli annosta ja lisäsin suklaarouhetta 2 rkl. 
  • Levitin jäähtyneen pohjan päälle ohuelti mansikkahilloa ennen mansikkahyytelön kaatamista.

Alin kerros: Mansikkahyytelö

4 liivatelehteä
1 dl vispikermaa 
1 tlk päärynäkinuskirahkaa 
1 dl mansikkasosetta
1 rkl sitruunamehua
2 rkl appelsiinimehua
sokeria maun mukaan
  1. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  3. Soseuta mansikat. Jos haluat sileän soseen, painele sose siivilän läpi, jolloin siemenet jäävät siivilään. 
  4. Päärynäkinuskirahkassa on pieniä päärynäpaloja. Jos haluaa siitäkin sileää, voi senkin soseuttaa.
  5. Sulata huuhdellut liivatelehdet kuumaan sitruuna-appelsiinimehuun.
  6. Yhdistele varovasti sekoitellen kermavaahto, päärynäkinuskirahka, mansikkasose ja liivateseos. 
  7. Lisää sokeria tarvittaessa.
  8. Kaada seos pohjan päälle ja vie kylmään hyytymään.


Keskikerros: Vaniljasitruunahyytelö

4 liivatelehteä 
1 dl vispikermaa
1 tlk sitruunarahkaa
2 prk (= 2 dl) vaniljasoijavanukasta 
2 rkl appelsiinimehua
sokeria maun mukaan
vaniljasokeria maun mukaan
  1. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  3. Sulata huuhdellut liivatelehdet kuumaan appelsiinimehuun.
  4. Yhdistele varovasti sekoitellen kermavaahto, sitruunarahka, vaniljasoijavanukas ja liivateseos. 
  5. Lisää sokeria tarvittaessa.
  6. Kaada seos hyytyneen mansikkahyytelön päälle ja vie uudelleen kylmään hyytymään.


Ylin kerros: Suklaahyytelö

3 liivatelehteä 
1 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta
2 prk suklaasoijavanukasta
1 rkl appelsiinimehua
  1. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
  2. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi.
  3. Sulata huuhdellut liivatelehdet kuumaan sitruunamehuun.
  4. Yhdistele varovasti sekoitellen vaniljakastikevaahto, suklaasoijavanukas ja liivateseos. 
  5. Kaada seos hyytyneenvaniljahyytelön päälle ja vie uudelleen kylmään hyytymään.

Ota hyytynyt kakku pois vuoasta ja koristele. Mielestäni tämän kakun koristelu ei onnistunut
parhaalla mahdollisella tavalla. Koristelusta tuli tälläinen "extempore-mallinen".
Parhaiten olisivat sopineet hedelmät.




Suositut tekstit