Kiinankaali - kokeilemisen arvoinen kasvis

Moni vanhempi henkilö muistaa 80-luvulla muotikasviseksi tulleen kiinankaalin, jota pilkottiin salaatiksi kovine kantoinen ja lehtiruotineen. Lisänä oli ehkä muutama ananaspala, kurkkupala tai tomaatinlohko. Se oli kaukana mehevästä, herkullisesta salaatista. 

Katselin tässä flunssan kourissa ollessa telkkarista Yle areenan kautta kaikkea mahdollista. Törmäsin mielenkiintoiseen dokumenttiin: Mitä Kiinassa syödään. Yksi jakso käsitteli kiinankaalia. Kiinassa kiinankaalia ei syödä raakana ja lehdistä poistetaan kovat osat. Tuore kiinankaali näytti kuuluvan perusraaka-aineisiin. Se oli rapean näköinen tummanvihreine lehtineen ja paljon isompi kooltaan kuin, mitä meillä olen nähnyt. Torilla myytiin kiinankaalin keriä säkeittäin: 40 kg säkki maksoi noin 2 euroa. 

Kun kiinankaalia alettiin valmistaa ruoaksi, se kiehautettiin nopeasti minuutissa parissa. Näin se näytti säilyttävän rapeutensa ja sitten valmistelua jatkettiin.

Linkki: http://areena.yle.fi/1-3051747

Olen miettinyt kiinankaalin käyttömahdollisuksia, koska se ei näyttäisi olevan trendikasvis tällä hetkellä. Kiinankaali kasvaa kuitenkin meillä Suomessa ja säilyy varastokasvinakin pitkälle talveen. 



Kasvispannu

Kasvispannun voi varioida monella eri tavalla omien mieltymysten mukaisesti valmistamalla sen eri kasvissekoituksista ja tarjoamalla sellaisenaan, lisäämällä joukkoon juustoa tai gratinoimalla sen. Minä käytin kaikissa versioissa samoja kasviksia ja oli kiinakaalia reilusti kuten aiheen otsikkokin kehottaa kokeilemaan.

Näistä kasviksista syntyy tämä ruoka:

  • kiinankaalisuikaleita n. 1 l
  • porkkanasuikaleita n. 1/2 l, käytin oranssin porkkanan lisäksi keltaista ja valkoista porkkanaa
  • purjorenkaita/sipulia n. 2 dl
  • parsakaalia 1 kukinto, kukinnot irrotetaan pikkukukinnoiksi


Perusversio:

  • Freesaa kasvikset paistinpannulla yrttiöljyssä (n. 2 rkl). Lisää pannulle aluksi porkkanat, koska ne vaativat pisimmän kypsymisajan. Lisää muutaman minuutin päästä purjo ja parsakaali ja jatkaa kasvisten kypsentämistä koko ajan pyöritellen niitä pannulla miedolla lämmöllä. Kun kasvikset ovat puolikypsiä, lisää kiinankaalisuikaleet. Kiinankaali kypsyy muutamassa minuutissa. Lisää tarvittaessa öljyä pannulle.
  • Kun kasvikset ovat sopivan kypsiä, ei liian pehmeitä, mutta ei koviakaan, lisää mausteet: 1/2-1 tl yrttisuolaa, kuivattua kirveliä tai meiramia ja 2 tl hunajaa. Pyörittele mausteet kasvisten joukkoon. Voit tietysti lisätä yrtit tuoreena.

Kasvisten väri ja koostumus näkyy selkeästi, kun ne eivät ole liian kypsiä.
Vokkityyppinen pannu sopii parhaiten kasvisten kypsentämiseen.
Maustaa voi tietysti eri tavoinkin, mutta mielestäni kasviksille
sopii mieto makumaailma.


 Juustoinen versio:

    Ripottele kypsien, kuumien kasvisten pinnalle juustoraastetta/sinihomejuustoa.
    Pyörittele juusto kasvisten joukkoon.

Gratinoitu kasvispannu:

Pane kasviksset uunivuokaan melko ohuena kerroksena, ripottele pinnalle juustoa.
Tässä käytin emmentalraastetta, sinihomejuustoa murusina ja yrttisalaattijuustoa murusteltuna.


Kuorruta kasvikset 225 C 5-10 min. eli kunnes juusto saa pintaansa hieman väriä.




kiinankaalia ja myskikurpitsaa


noin 1 l kiinankaalin suikaleita
noin 1 l myskikurpitsasuikaleita

n. 1 rkl basilikasitruunaöljyä
1 tl hunajaa
n. 1/2 tl yrttisuolaa
ripaus pari yrttimausteseosta (esim. provencen mausteseos)

1. Sekoita kiinankaalisuikaleet ja kurpitsakuutiot sekä mausteet
2. Pane sekoitus uunivuokaan ja paista 200 C  n. 20 minuuttia välillä käännellen. Valmis, kun kurpitsalohkot ovat sopivan pehmeitä. 


Tässä paistoksessa hautuvat myös kiinankaalin paksummat lehden osat. Myskikurpitsa oli syksyn suuri suosikki,
mutta sitä on löytynyt edelleen  vihannesosastolta ja hintakin kohtuullinen.
Kurpitsa säilyy erittäin hyvin jääkaapissa, vaikka ei heti ostopaäivänä sitä valmistaisikaan ruoaksi.
Bataatti koostumukseltaan samantapaisena voi sopia kiinankaalin kaveriksi, jos ei ole kurpitsaa saatavilla. 

Hyvä lisäke lihalle, kanalle tai kalalle.
Tässä annoksessa on pannulla öljyssä freesattuna myskikurpitsaa, paprikaa, sipulia ja kiinankaalia.
Mausteena vain ripaus yrttisuolaa ja tuoreita yrttejä. 








Suositut tekstit