Sipuliherkkuja


KIRPEÄnmakea punasipuli

KIrpeä punasipuli sopii hyvin lisäkkeeksi monenlaisille liharuuille, tortillan täytteeksi tai hampurilaisen väliin. Olen kokeillut myös pizzan täytteenä ja mielestäni toimi myös siinä.

Itse pidän vähemmän etikkaisesta mausta, mutta etikkaliemen voi maustaa oman makumieltymyksen mukaan. Kiehauta sipulisuikaleet etikkaliemessä, jolloin sipulin maku pehmenee. Sipuliseos säilyy muutaman päivän jääkaapissa. 

Punasipulisuikaleita vaalealla balsamikastikkeella maustetussa etikkaliemessä.
Seos on kiehautettu ja jätetty maustumaan jääkaappiin yön yli.
Etikkaliemessä on vettä, valkoviinietikkaa, vaaleaa balsamikastiketta,
sitruunamehua, sokeria/hunajaa ja ripaus suolaa.
Etkkaliemen ainemäärät sen mukaan,
kuinka voimakkaan makuisen
 sipuliseoksen haluaa.

Porkkanasipulikeitto


4 isoa sipulia
2-3 porkkanaa (voi olla eri värisiä)
n. 10 cm pala purjoa 
(2-3 kynttä valkosipulia)

n. 1 l vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta

2-3 rkl tuorejuustoa (maustamaton/sipuli/yrtti)

1 rkl vehnäjauhoja/maissijauhoja
1/2 dl vettä

suolaa ja muita mausteita maun mukaan
yrttimausteita tuoreena/pakastettuna/kuivattuna


  1. Kuori sipulit, puolita ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
  2. Kuori ja suikaloi porkkanat.
  3. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. 
  4. Valkosipulin ystävät voi lisätä vielä valkosipulia ohuina viipaleina.
  5. Kuullota sipulit ja porkkanat pannulla tilkassa öljyä, kunnes niihin tulee hieman väriä.
  6. Pane sipuli- ja porkkanasuikaleet kattilaan kasvisliemijauheella maustetun veden kanssa.
  7. Hauduta keittoa pienellä teholla, kunnes kasvikset ovat ylikypsiä. Lisää tarvittaessa vettä. Keiton voi hauduttaa myös uunissa, vaikkapa pataleivän paistumisen kanssa yhtäaikaa. Puu-uunissa hauduttaminen on kätevä tapa kypsentää keitto. Kypsyy vahtimatta.
  8. Lisää tuorejuusto ja anna sen sulaa.
  9. Saosta keitto vehnä-/maissijauhovesiseoksella, kiehauta ja mausta mieleiseksi.

Tässä keitossa on lisukkeena paistettuja herkkusieniä.
Lisukkeenä voi tarjota paistettuja leipäkuutioita eli krutonkeja,
savulohta, raejuustoa, sinihomejuustoa, salaattijuustoa tai kananmunaa.
Keitto maistuu ilman lisukkeitakin tuoreen leivän kanssa.

Suositut tekstit