Pakastimen tyhjennys


Nyt on aika käydä läpi pakastinta ja katsoa, mitä sieltä löytyy. Viime satokauden tuotteet on hyvä käytää ennen uutta satokautta. Itselläni siellä on jos jonkin näköistä nyssäkkää. Tänään käteeni sattui viime kesänä ensimmäistä kertaa kokeilussa olleen "mustakaalin" pakastettuja lehtiä ja viime syksynä torilta ostettua kotimaista paprikaa suikaloituna. Mustakaali tunnetaan myös "palmukaalin" nimellä. Leivinuunin lämpöön tein niistä paistumaan perunalaatikon. Samalla kypsyi rakuunalla maustettu kanakastike. Rakuunan lehdet olin myös pakastanut viime kesänä.

Toisena versiona syntyi "Gatinoitu kasvislaatikko". Viimekesäiset pakastetut sokeriherneen palot ja pavut sekä talvikurpitsan pakastetut lohkot ja purjosispulin renkaat päätyivät tähän laatikkoon. Lisäksi käytin kiinankaalia, paprikaa ja pakastettua yrttisilppua. Lisämakua ja suolaisuutta sain sinihomejuustomurulisäyksellä kasvisten joukkoon. Hyydytys munamaidolla ja pinnalle pizzajuustoraastetta.


perunalaatikko



Viipaloi uunivuokaan kerroksittain:
  • n. 1 l perunaa
  • 1-2 sipulia 
  • 2-3 valkosipulin kynttä
Pane kerrosten väliin:
  • paprikasuikaleita
  • palmukaalin/mustakaalin lehtiä
  • yrttisuolaa ja yrttimausteita kuivattuna tai tuoreena. Itse käytin tähän kirveliä ja meiramia.
Lopuksi:
  • Valuttele uunivuokaan n. 2 dl ruokakermaa. Itse käytin sipulinmakuista kauraruokakermaa. 

Mustakaalin tilalla voi käyttää lehtikaalia, pinaattia tai nokkosta. Nokkonen ja pinaatti pitää ryöpätä. Paistamiseen menee aikaa n. tunti 175-200 C lämmössä.


Lisänä rakuunalla maustettu kanakastike.



Gratinoitu kasvislaatikko



Pane uunivuokaan sekaisin:
  • n. 1/2 l suikaloitua kiinakaalia, voi käyttää paksummat varsiosatkin
  • n. 1/2 l muita kasviksia pakasteena tai tuoreena 
  • 1/2-1 dl sinihomejuustoa muruina
Munamaito:
  • Sekoita 2 dl maitoa ja kolme kananmunaa sekä 2 tl maissitärkkelystä. Kolme kananmunaa, koska kasviksista irtoaa kypsyessä nestettä, jonka kanamuna sitten sitoo. 
  • Pinnalle juustoraastetta.
Paista 200 C 25-30 min, kunnes munamaito on hyytynyt. 

Kasviksia voi vaihdella oman makumaailman ja jääkaapin tai pakastimen sisällön mukaan. Sinihomejuuston voi jättää pois, jos ei ole sen ystävä. Makua paistokseen saa sitten esim. yrttisuolalisäyksellä. Suolaa kannattaa käyttää harkitun varovaisesti, koska ei ole tarkoitus peittää kasvisten makua. 






Suositut tekstit