Vapuksi!

Vapputarjottaviin kuuluvat munkit, tippaleivät ja donitsit, jotka ovat rasvassa kypsennettäviä leivonnaisia. Donitsipelti on vaihtoehto donitsien paistamiseen, jos ei ole mieltynyt kuuman rasvan kanssa touhuamiseen.




Suklaiset donitsit (6 kpl)

1 ¼ dl vehnäjauhoja
¾ tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
½ dl maitoa
1 kananmuna
½ dl juoksevaa margariinia
1 rkl appelsiinimehua

  • Sekoita kuivat aineet kulhossa.
  • Sekoita nestemäiset aineet toisessa kulhossa.
  • Yhdistä nestemäiset aineet kuiviin aineisiin.
  • Annostele taikina öljyllä sipaistuihin donitsipellin koloihin.
  • Paista 200 C n. 20 min.  
  • Anna donitsien jäähtyä ennen kuorrutusta.

Kuorrutus: 

2 dl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
n. 1 rkl vettä
1 tl ruokaöljyä

  • Sekoita kuorrutteen aineet tasaiseksi massaksi.
  • Levitä kuorrutus jäähtyneiden donitsien päälle.
  • Koristele nonparelleilla.

Appelsiinin makuiset donitsit (12 kpl)

1 dl ruokaöljyä
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 dl appelsiinimehua 

  • Vatkaa vaahdoksi yhtä aikaa öljy, sokeri ja kananmuna. 
  • Sekoita keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot. 
  • Lisää taikinaan vuorotellen vehnäjauhoja ja appelsiinimehua varovasti sekoittaen. 
  • Jaa taikina öljyllä sipaistuihin donitsipellin koloihin. 
  • Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. 

 Kuorrutus: 

2 dl tomusokeria
n. 1 rkl vettä
1 tl ruokaöljyä
¼ tl sitruunamehua

  • Sekoita kuorrutteen aineet tasaiseksi massaksi.
  • Levitä kuorrutus jäähtyneiden donitsien päälle.
  • Koristele nonparelleilla.

pulladonitsit
  • Pullataikinasta donitseja voi tehdä donitseja korvapuustitäytteellä eli taikinalevyn päälle rasva-kaneli-sokerisekoitusta. 
  • Kierrä rullalle, leikkaa paloja ja pyörittele niistä peukalon paksuisia nauhoja rinkuloiksi donitsipellille



LÄMMIN PARSAPERUNAsalaatti

Uudenlainen perunasalaatti vapuksi!




Lämmin parsaperunasalaatti, joka on nopea valmistaa, sopii hyvin keväiseen tarjoiluun esim. vappuna perinteisen perunasalaatin sijaan. Perunat voi keittää etukäteen valmiiksi tai vaikkapa edelliselle aterialle isompi satsi perunoita kiehumaan, josta osa jää tähän salaattiin.

1 nippu parsaa
kevätsipulia oman maun mukaan
4-5 keitettyä perunaa
2-3 keitettyä kananmunaa


Maustekastike:

2 rkl oliiviöljyä/rypsiöljyä
1 rkl vaaleaa balsamicokastiketta
1/2 rkl sitruunamehua
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
tillisilppua

Karamellisoitu punasipuli:

1 punasipuli
ripaus suolaa
n. 1 tl hunajaa


Lisäksi koristeluun: tomaattia, tuoreita yrttejä
  • Käsittele parsa leikkaamalla kova tyviosa pois ja kuorimalla ala-osaa, jos kuori tuntuu sitkeältä. 
  • Paloittele parsa peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Jätä nuput kokonaisiksi. Jos haluat koristella annokset, jätä nuppuihin varret ja puolita ne. 
  • Kuori ja leikkaa keitetyt perunat suurin piirtein samankokoisiksi kuutioiksi kuin parsa.
  • Leikkaa kevätsipuli varsineen renkaiksi.
  • Kuumenna paistinpannulla öljyä n. 1 rkl ja freesaa siinä parsanpalat käännellen niitä koko ajan.
  • Lisää kevätsipulirenkaat ja jatka kypsyttelyä, kunnes ne ovat saaneet väriä ja ovat sopivan pehmeitä. Parsa ei saa olla löysän pehmeää, vaan siinä on napakka suutuntuma. Ripauta pinnalle yrttisuolaa tai suolaa.
  • Ota parsapuliseos kulhoon ja paista perunakuutioita, kunnes niihin on tullut hyvä paistopinta. Mausta perunat suolalla, yrttisuolalla tai perunamausteseoksella. Älä mausta liikaa, ettei parsan maku peity salaatissa.
  • Yhdistä paistetut salaattiaineet, sekoita maustekastike ja kaada se kulhoon salaatin joukkoon varovasti sekoittaen. 
  • Leikkaa punasipuli renkaiksi ja kuullota ne pannulla tilkassa öljyä. Mausta ripauksella suolaa ja n. 1 tl hunajaa.
  • Koristele annos kananmunalohkoilla/viipaleilla/puolikkailla ja tomaatilla sekä karamellisoidulla punasipulilla. Jos olit varannut koristeeksi parsan nuppuja, freesaa vielä ne pannulla.                           
Jos ei ole saatavilla kevätsipulia, voit käyttää purjosipulin renkaita tai tuoretta ruohosipulia.


Suositut tekstit