Äitienpäiväksi


Raparperipiirakka on perinteinen kevään ja alkukesän leivonnainen. Tällä kertaa tein vaalenapunaisen pintakuorutuksen vadelmanmakuisilla pikakaurahiutaleilla. Pohjataikina vaihtoehtoja on monia, mutta tähän käytin Me Naiset-lehden paras peruskakkuohjetta tosin hieman muunneltuna: http://www.soppa365.fi/resepti/69861/paras-peruskakku/. Tein puolikkaan annoksen ja korvasin voin rypsiöljyllä ja maustamattoman jogurtin tilalle käytin vaniljajogurttia.

Vaaleanpunainen raparperipiirakka



Pohjataikina: 

1/2 annosta "Paras peruskakkutaikinaa"

Täyte:

n. 3/4 l raparperikuutioita
n. 1/2 dl sokeria

Kuorrutus muruseos: 

2 dl vadelmanmakuisia pikakaurahiutaleita
1/2 dl sokeria
3/4 dl juoksevaa margariinia

  • Valmista täyte: kypsennä raparpein paloja mikrossa muutama minuutti, jotta ne hieman pehmenevät ja mausta sokerilla.
  • Valmista pohjataikina sekoittamalla kaikki aineet sekaisin.
  • Levitä taikina voideltuun uunivuokaan. Taikina riittää reilunkokoiseen vuokaan tai pikkupellille. Koko uunipellinen vaatii tupla-annoksen.
  • Levitä hieman pehminneet raparperinpalat pohjataikinan päälle.
  • Sekoita muruseos ja ripottele se piirakan päälle.
  • Paista 200 C lämmössä n. 20 min. uunin keskitasolla.
  • Tarjoile esim. vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa jälkiruokana tai kahvipöydän herkkuna.




Suklaamokkahyytelö



Suklaakiisseli:

1 1/2 dl vettä
1/2 dl kahvia
5 rkl kaakaojuomajauhetta
1 rkl maissitärkkelystä
         
        *****
3 liivatelehteä
1 rkl kahvia
1 rkl appelsiinimehua
       
        *****
2 dl kermaa
50 g tummaa suklaata rouheena, jätä osa koristeluun

  • Keitä suklaakiisseli sekoittamalla appelsiinimehu, vesi, kahvi, kaakaojuomajauhe ja maissitärkkelys sekaisin kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen.
  • Jäähdytä kiisseli.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi.
  • Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min., huuhtele ja sulata ne kuumaan kahvi-appelsiinimehusekoitukseen.
  • Sekoita liivateseos jäähtyneeseen kiisseliin.
  • Lisää kermavaahto ja suklaarouhe.
  • Kaada seos hyytymään irtopohjakakkuvuokaan tai annoskuppeihin.
  • Varaa hyytymiseen riittävästi aikaa. Iso annos vie 5-6 tuntia ja annoskupit 2-3 tuntia. Pakastin nopeuttaa hyytymistä.
  • Koristele hyytynyt kakku tai annokset.
  • Itse käytin koristeluun sitruunalla maustettua vaniljavaahtoa, vadelmia ja suklaarouhetta. Vadelma oli oivallinen yhdistelmä kahvin ja suklaan makuyhdistelmään. Vihreää saa sitruunamelissan tai mintun lehdillä.
  • Kastikkeena annoksen pohjalla on raparperisiirappia.






Suositut tekstit