Varhaiskaalista herkkuja

Kevään ja kesän ensimmäiset kaalit ovat minun mielestäni suurta herkkua. Ne ovat mukavan rapeita suikaloituna salaattiin, niistä tulee maukkaan pehmeä kaalilaatikko ja lisäkkeeksi suikaloitu kaali kypsyy pannulla freesattuna tai kattilassa höyrytettynä  muutamassa minuutissa. Tänään kokeilin piirakkaan ja lopputulos oli mielestäni herkullinen.



kaalihalloumiPIIRAKKA


Taikina:

1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl ruokaöljyä
1 1/4 dl vettä

  1. Sekoita kuivat aineet sekaisin keskenään
  2. Lisää ruokaöljy ja vesi.
  3. Sekoita nopeasti taikinaksi.
  4. Painele taikina voideltuun vuokaan. Taikinamäärä riittää vuokaan, jonka halkaisija on 25-30 cm. 

Täyte:

n. 1 l varhaiskaalin suikaleita
2 porkkanaa 
yrttisuolaa
n. 1 tl hunajaa

2-3 tomaattia
tuoreita yrttejä: esim. meirami, kirveli, ruohosipuli
n. 100 g halloumi-juustoa 
pizzajuustoraastetta

  1. Kuori porkkanat ja vuole niistä lastuja perunakuorimaveitsellä tai leikkurilla.
  2. Kuullota pannulla tilkassa öljyä kaalisuikaleet ja porkkanalastut.
  3. Mausta kaaliporkkanasekoitus ja kaada se vuokaan taikinan päälle.
  4. Silppua tuoreyrtit täytteen päälle.
  5. Paista pannulla halloumijuustokuutiot ja ripottele ne täytteen päälle.
  6. Kuutioi tai viipaloi lopuksi tomaattit ja asettele ne täytteen päälle.
  7. Ripottele lopuksi juustoraastetta piirakan pintaan.
  8. Paista 225 C n. 20 min., kunnes pinta on saanut kauniin värin ja piirakka tuntuu kypsältä.

Ennen paistoa.

Paiston jälkeen.




KAALIraparperisalaatti



Tämä salaatti sopii hyvin kalan kanssa. Raparperin happamuus sopii kalalle ja juustolisä kompensoi oksaalihapon vaikutusta. Itse keittämäni tyrnisipulihilloke kirpeänmakeana makuyhdistelmänä on salaatin kastike ja oivallinen lisäke vaikka sellaisenaan kalaruoille. Kaalin suikaloinnin voi joko veitsellä tai juustohöylällä.



1 raparperin varsi --> n. 2 dl raparperin varren paloja
ripaus yrttisuolaa ja n.1 tl hunajaa

n. 1/2 l ohuiksi suikaloitua varhaiskaalia
n. 1/2 l lehtisalaattisilppua
kesäsipulia oman mieltymyksen mukaan
kourallinen hasselpähkinöitä
n. 50 g grilli- tai halloumijuustoa
n. 1 dl tyrnisipulihilloketta
tuoreita yrttejä esim. tilli, sitruunamelissa

  1. Käsittele raparperi: kuori, paloittele ja freesaa pannulla tilkassa basilikasitruunaöljyä.
  2. Mausta pehminneet raparperin palat yrttisuolalla ja hunajalla. Älä kypsennä liikaa raparperia, ettei tule hilloa. Anna jäähtyä.
  3. Kuutioi juusto ja paista kuutiot. Anna jäähtyä.
  4. Suikaloi kaali, paloittele salaatti, leikkaa kesäsipuli ohuiksi renkaiksi.
  5. Kokoa salaatti. Pinnalle tyrnisipulihilloke.







Suositut tekstit