Tunnetko saskatonin?

"Oletko koskaan kuullut terveyspommista nimeltä saskatoon? Meille suomalaisille tämä muiden marjojen tapaan vitamiineja pursuava terveysherkku on vielä melko tuntematon. Kotimaassaan Kanadassa supermarjaksi tituleerattua saskatoonia on sen sijaan nautittu jo satojen vuosien ajan. Suomenkin marjatiloilla saskatoonia (marjatuomipihlajaa) on viljelty jo vuosia, mutta varsinaista läpimurtoa marjamarkkinoilla ei ole vielä nähty. (http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/huikea-terveyspommi-joka-ehkaisee-rasvan-muodostumista-kehoon-silti-moni-suomalainen-ei-ole-kuullutkaan/5251790

Omassa puutarhassani kasvaa sellainen puu ja lintujen kanssa kilpaa yritän saada marjoja talteen. Marjat maistuvat erityisesti harakoille ja mustarastaille. Harakat napsivat kypsät marjat kokonaisina suuhunsa, mutta ilmeisesti mustarastas imaisee mehut marjoista ja kuoret jäävät puuhun. Päättelen tämän siitä, että mustarastas ilmestyi pihapiiriimme sen jälkeen, kun saskaton alkoi tehdä marjoja reilummin. Samalla ilmestyivät myös tyhjäksi imaistut marjankuoret puuhun. 

Eri saskaton lajikkeilla on hieman eri makuisia marjoja. Muotokin on hieman erilainen. Tämän huomion tein tänä kesänä, kun vieressä oleva pieni pensasmainen, myöhemmin istutettu tulokas teki marjoja. Siinä on makeampia marjoja kuin vanhemmassa puussa. (http://suomalainentaimi.fi/saskatoon-marjatuomipihlaja)

Itä-Suomen yliopisto on tutkinut, että suomalaiset saskatonit ovat yhtä ravintopitoisia kuin kanadalaiset sukulaisensa. Saskatoon sisältääkin yli kaksinkertaisesti kuitua, kolminkertaisesti kaliumia ja hieman enemmän C-vitamiinia sekä proteiinia kuin mustikka. (http://yle.fi/uutiset/saskatoonista_halutaan_uusi_terveysmarja/5647805)

Miksi saskatoon ei ole päässyt suureen kansansuosioon? Luulen, että moni vierastaa sen hieman karvasta makua, mikä itsestänikään ei ole mustikan veroinen. Myös käyttö voi olla vieras. Itse olen tehnyt siitä mehua ja kiisseliä sekä säilönyt pakastimeen kokonaisina marjoina. 

Tänä kesänä kokeilin valmistaa sipulisen säilykkeen ja totesin, että siinä se marja oli mielestäni parhaimmillaan. 


Puussa on yhtäaikaa kypsiä ja vielä
raakilevaiheessa olevia marjoja.
Kypsä marja on tumman violetinpunainen ja mehukas.

Saskatonsipulihilloke


3 dl saskatonin marjoja
2 dl vettä
2-3 dl raparperin varren paloja
2 punasipulia
2 rkl valkoviinietikkaa
n. 1/2 dl hillosokeria
1/2 tl suolaa
tuoretta basilikaa silputtuna

  • Käsittele raparperi ja puhdista marjat, jos niissä on roskia.
  • Hienonna sipuli.
  • Pane kattilaan vesi, sipulisilppu, raparperin palat ja saskatonin marjat.
  • Keitä niitä n. 15 min. eli kun ainekset alkavat pehmetä. Raparperien ja marjojen ei tarvitse hajota, vaan on tunnistettavissa niiden muoto. 
  • Lisää hillosokeri ja etikka sekä suola. 
  • Maistele makua, lisää tarvittaessa sokeria/etikkaa. Kiehauta.
  • Lisää basilikasilppua maun mukaan.
  • Säilyy jääkaapissa muutaman muutamia päiviä, mutta purkitettuna puhtaisiin, ilmatiiviisiin purkkeihin säilyy kuten muutkin säilykkeet.
  • Sopii erityisen hyvin maultaan liharuoan kanssa. 


Suositut tekstit