Salsan makuista gluteenitonta

Kaura ja kauratuotteet sopivat gluteenittomaan ruokavalioon, jos se on tuotettu ja käsitelty valmistusvaiheessa erillään muista viljoista. Tärkeää on, ettei vehnän, ohran tai vehnän gluteenia pääse sekoittumaan kauran joukkoon. Kauran gluteeni poikkeaa ohran, vehnän ja rukiin gluteenista, koska se on eri viljalajisukua. Keliakialiiton sivuilla listaus puhtaista kauratuotteista. (https://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/tuotteet/kauratuotteita/) 

tomaattinen salsaPeltileipä 

5 dl vettä
1 pkt (50 g) hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl gluteenitonta kaurarouhetta/-hiutaleita
6 dl tattarijauhoja 
n. 1 dl kaurajauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoa
1 dl ruokaöljyä

Pinnalle: 

1-2 dl makeaa salsakastiketta
tuoretta basilikan lehtisilppua
sinihomejuustomuruja
n. 1 dl pinjansiemeniä
pizzajuustoraastetta


  • Liota hiiva haaleaan veteen ja sekoita siihen kaurarouhe tai -hiutaleet ja puolet tattarijauhoista. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se jauhojen mukana veteen. 
  • Jätä vellimäinen seos huonenlämpöön tekeytymään 1/2-1 tunnin ajaksi. 
  • Lisää loput jauhot ja öljy. Taikina on löysempää kuin perussämpylätaikina.
  • Levitä taikina voidellulle uunipellille. Taikinamäärä on sopiva 60 cm levyisen uunin pellille. Pienemmälle pellille voi hieman pienentää annosta tai paistaa kahdessa pienessä vuoassa, esim. piirakkavuoassa.
  • Anna taikinan kohota pellillä n. 1/2 tuntia.
  • Levitä pintaan salsakastikeja basilikalehtisilppu sekä ripottele päälle pinjansiemenet ja juusto.
  • Paista 225 C n. 20 min. eli kunnes leipä tuntuu kypsältä.




Normaalin version olen leiponut spelttirouheella ja vehnäjauhoilla. Jauhomäärä on ollut ohjeen mukainen. Itse olen käyttänyt leivän pinnalle kotitekoista raparperisipulisalsaa, joka muistuttaa maultaan vastaavia ostotuotteita.


yrttipiiras - gluteeniton ja maidoton versio

1 dl kaurakermaa/soijajogurttia
1 ½ dl vettä
½ pkt hiivaa
½- 1 dl tuoreita yrttejä silputtuna (esim. ruohosipulia, kirveliä, persiljaa)
½ tl suolaa
1 dl perunahiutaleita
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl tattarijauhoja
n. 1 dl maissijauhoja/gluteenittomia vehnäjauhoja
2-3 rkl ruokaöljyä (jos käytät soijajogurttia, isompi määrä öljyä)

Pinnalle:

makeaa salsakastiketta
basilikaa silputtuna
pinjansiemeniä

  • Liota hiiva haaleaan vesijogurtti/-kaurakermaseokseen.
  • Lisää yrtit, peruna- ja kaurahiutaleet.
  • Anna taikinan olla huoneen lämmössä puolisen tuntia eli kunnes se kuplii.
  • Lisää suola, tattarijauhot ja maissijauhoja/vehnäjauhoja (ei maissitärkkelystä) niin paljon, että taikina on melko sitkeää.
  • Lisää ruokaöljy ja jatka sekoittamista, kunnes taikinamöykky irtoilee kulhon reunoista.
  • Taputtele taikina voideltuun vuokaan ja anna kohota pehmeän kuohkeaksi.
  • Levitä pintaan salsakastike ja ripottele basilikasilppua sekä pinjansiemeniä.
  • Paista 225 keskitasolla n. 20 min.
Maidolliseen versioon voi ripotella pinnalle juustoraastetta, sinihomejuustomuruja tai mozzarellakuutioita.





Suositut tekstit