Kasvispateet

perunapatee


Äitini valmisti yksinkertaisen perunalaatikon lauantaisin leipomusten jälkeen puu-uunissa. Pinnalla oli kuivaksi paistuneita, rapeita läskiviipaleita. Me lapset emme tosin niitä syöneet. Laatikon mehevä maku on kuitenkin jäänyt mieleen. Valmistus oli yksinkertaista. Perunaviipaleita paistovuokaan ja vehnäjauhoilla saostettu maitoliemi päälle. Lientä oli sen verran, että se juuri ja juuri peitti perunat. Paistoastia oli korkea kulho, jossa laatikko ei kuivunut niin helposti kuin matalassa vuoassa.

Itse olen kokeillut vastaavanlaista perunalaatikkoa ilman pintakerroksen "läskiviipaleita". Itse olen lisäksi pannut perunaviipaleiden joukkoon sipuli- ja porkkanaviipaleita. 

Jäähtyminen tekee perunalaatikosta kakkumaisen ja siitä lähti ajatus perunapateesta. Viipaleet voi nopeasti lämmittää esimerkiksi mikrossa ja ne pysyvät kasassa.

Perunasta, kahdenvärisestä porkkanasta ja sipulista tehty perunapaistos. Paistos muistuttaa perunalaatikkoa, mutta tein sen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, jolloin sen pystyy kumoamaan tarjoilualustalle ja halutessa koristelemaan. Saa juhlallisemman version arkisesta perunalaatikosta.
  


naurispatee


n. 2 1/2 l ohuita nauris-, porkkana ja sipuliviipaleita
n. 2 dl välimeren mifurakeita tai sinihomejuustomuruja
1 rkl basilikasitruunaöljyä
2 rkl hunajaa

Saostaminen:
4 dl kaurakermaa tai kasvislientä luomu kasvisliemijauheesta
4 rkl maissitärkkelysjauhoja
mausteita ja yrttisuolaa sen mukaan, kumpaa juustoa käyttää ja kumpi neste on käytössä 
Välimerellinen mirurae on jo maustettu ja sinihomejuusto sisältää suolaa reilusti. Kasvisliemessä on myös suolaa ja mausteita.

  • Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja asettele kasvisviipaleet tiiviisti vuokaan.
  • Pane kerrosten väliin juustomuruja.
  • Sekoita maissitärkkelys ja neste sekä mausteet, kaada liemi vuokaan kasvisviipaleiden päälle.
  • Paista miedossa lämmössä (n 175 C) n. 1 tunti, kunnes kasvikset tuntuvat pehmeiltä. Jos paistoksen pinta alkaa tummua liikaa, peitä se foliolla tai kastelulla leivinpaperilla.
  • Anna kypsän pateen hieman tasaantua ja kiinteytyä ennen kuin otat sen pois paistovuoasta. Jos epäilet, ettei irtoaminen onnistu, anna pateen jäähtyä seuraavaan päivään. Tällöin varmasti pysyy kasassa ja sen voi lämmittää uudelleen.

Nesteenä käytin sinihomejuuston kanssa sipulinmakuista kauraruokakermaa ja mirakeiden kanssa käytin kasvislientä. 


Naurispatee sinihomejuustolla.
Pateessa on naurisviipaleiden lisäksi porkkanaa ja sipulia. Paistovuoan vuorasin etukäteen kiinankaalin lehdillä.


Tämä pateeversio on muuten samanlainen kuin edellinen, mutta sinihomejuuston tilalla on välimerellistä mifuraetta, jolloin makumaailma on erilainen. Mifurakeet kannattaa ripotella ohuena kerroksena, koska mifurae ei sula kuumentuessa ja pateeviipale rikkoontuu siitä kohti.


Suositut tekstit