Kurpitsapiirakka

Kokeilepa tänä vuonna kurpitsapiirakkaa isänpäivän kahvipöytään tai jälkiruoaksi.

Kurpitsapiirakka liitetään amerikkalaiseen keittiöön ja Halloween juhlintaan. Taas tänä syksynä pyörittelin netissä ohjeita.
Itse en ole aikaisemmin ollut kurpitsapiiraan ystävä.  Löysin yhteishyvän ohjeista sellaisen, jota halusin kokeilla, mutta ei ollut tämäkään se, mitä halusin. 

Mutta, nyt nämä oman makumaailmani mukaan muokattu piiras on maistunut herkulliselta. Erityisen hyvän säväyksen antavat piirakkapalan kylkiäisinä marjat, tuoreet hedelmät, omenahilloke ja jäätelö tai vaniljavaahto. Mielestäni täyte ei saa olla liian rasvaista, vaan kevyttä. Mielestäni kauramurotaikina sopii paremmin kuin keksipohja. 

Taateli ja kurpitsa sopivat hyvin yhteen, joten kokeilemisen arvoinen on taatelikurpitsapiirakka, jos pitää taatelin mausta.

Kurpitsasose:

Kurpitsasoseen voi keittää myskikurpitsasta, joka sopii makean makunsa ja kauniin oranssin värinsä puolesta erityisen hyvin. Myös muut talvikurpitsalajikkeet soveltuvat soseen keittämiseen. Keitä kurpitsalohkot hyvin pienessä vesimäärässä tai nostele kypsät lohkot pois keitinvedestä ennen soseuttamista, ettei sose ole liian vetistä. Valmista sosetta tarvitaan 2 dl, joten puolikas myskikurpitsa riittää. Kurpitsa kuoritaan ja siemenet poistetaan ennen keittoa. Valmista kurpitsasose etukäteen, jotta se ehtii jäähtyä.



KURPITSAJOGURTTIPIIRAKKA



Piirakka on paistettu irtopohjavuoassa. Pohjataikina on kauramurotaikinaa, jossa on mukana suklaarouhetta. Pohjan päälle levitin kurpitsatyrnisosetta ennen muun täytteen kaatamista.
Täytteen tein maustamattomasta jogurtista ja kurpitsasoseesta ja sen saostamiseen käytin kananmunia ja maissijauhoja. Mausteena on sokeria, sitruunamehua, kardemummaa ja kanelia.


Kauramurotaikina:

1 dl juoksevaa margariinia
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kaurajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2-1 dl suklaarouhetta

  • Vatkaa juokseva margariini, sokeri ja kananmuna hyvin sekaisin. 
  • Lisää jauholeivinjauheseos ja suklaarouhe varovasti sekoitellen.
  • Painele taikina irtopohjakakkuvuoan pohjalle ja nosta myös reunoille pari senttiä taikinaa. Jos  ei ole irtopohjavuokaa, sen voi valmistaa kyllä tavalliseen piirakkavuokaan.
  • Pane vuoka siksi aikaa kylmään, kun teet täytteen.

Täyte:

4 dl maustamatonta jogurttia
2 dl jäähtyntyttä kurpitsasosetta
n. 1/2 dl sokeria (maun mukaan)
1 rkl sitruunamehua
2 kananmunaa
2 rkl hienoja maissijauhoja/maissitärkkelystä
1 tl kardemummaa
1/2-1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria

  • Sekoita kaikki aineet sekaisin.
  • Levitä pohjan päälle ensin ohut kerros kurpitsatyrnisosetta/omenasosetta. Kaada sitten täyte pohjan päälle.
  • Paista 175 C toiseksi alimmalla tasolla n. 50 min., kunnes täyte on hyvin hyytynyt. Jos piirakan pinta tai reunat alkavat tummua liikaa, laske lämpöä ja peitä foliolla.
  • Anna piirakan jäähtyä ennen kuin yrität ottaa sen pois vuoasta. Minun mielestäni maistuu parhaimmalta, kun se on täysin jäähtynyt ja tekeytynyt jääkaapissa.
Maistuu erittäin herkulliselta jäätelön ja marjojen kanssa.
Lisäpiristeeksi marjojen päälle lusikallinen mustaherukkahyytelöä.




Suositut tekstit