Taateli ja kurpitsa, ne yhteen soppii

Perinteinen taatelikakku ei ole kuulunut minun suosikkikakkuihin. Vuosi sitten olin ostanut ensimmäisen kerran tuoreita taateleita. Taateli tuntui pelkästään "ällön" makealta. Olin ostanut viime vuonna myös myskikurpitsaa ensimmäisen kerran todeten sen maun mukavan makeaksi. Sekoitin myskikurpitsan sosetta taatelisoseen joukkoon taittamaan sen makeutta. Sitten taatelikakun tekoon. Vieläkin suuni kertoi, ettei tämä vastaa hakemaani makua. Suklaan maku puuttuu! Taas uusi kokeilu ja tällä ohjeella tehty taatelikakku helli makuhermojani. 

TAATELIKURPITSAKAKKU



Taatelikurpitsasose:

100 g tuoreita taateleita (kivet pois)
50 g myskikurpitsaa
1 1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia
  • Pilko taatelit ja kurpitsa pieniksi paloiksi, jolloin ne kypsyvät nopeammin.
  • Keitä kypsiksi siirappivedessä ja soseuta.

Kakkutaikina:

2 dl taatelikurpitsasosetta
50 g tummaa suklaata
2 kananmunaa
2 1/2 dl juoksevaa marg.
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • Sulata suklaa kuuman taatelikurpitsasoseen joukkoon.
  • Anna seoksen jäähtyä.
  • Lisää kananmunat hyvin sekoittaen.
  • Lisää margariini.
  • Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja vaniljasokeri ensin keskenään ja sitten kevyesti sekoitellen taikinaan.
  • Paista uunin alatasolla 175 C noin 1 h. 





TAATELIKURPITSApiirakka


Kurpitsapiirakan muunnos taatelista ja kurpitsasta on kokeilemisen arvoinen herkku. Ulkonäkö on kaunis. Pelkän kuvan perusteella on vaikea päätellä, mistä raaka-aineista täyte on tehty. Näyttää suklaiselta.

Mausteeksi voi kokeilla muitakin mausteita kuin sitruunaa ja vaniljaa. Kardemumma on yksi vaihtoehto, sillä kurpitsa ja kardemumma sopivat hyvin yhteen. Inkiväärillä tai kenelilla maustamista voi myös kokeilla. Jos haluaa piparkakkumaisen säväyksen, voi laittaa piparkakkumausteseosta. 

Pohjan tein suklaisesta kauramurotaikinasta irtopohjavuokaan. Pohjan päälle levitin ohuen kerroksen omenasosetta. Täytteenä on taatelikurpitsasosetta ja maustamatonta jogurttia. Täytteen saostamiseen käytin kananmunia ja maissijauhoja. 
Täytteen maustoin sitruunamehulla ja vaniljasokerilla.

Piirakkapalan kanssa tarjosin kanelilla maustettua omenahilloketta, persimonihakkelusta
ja vaniljavaahtoa sekä tummaa suklaarouhetta.

Suositut tekstit