Härkiskasvislisäke

Härkiksestä on tullut minun suosikkini. Suosikkiversio on mifuhärkis, jossa on puolet erilaisia kasviksia. Härkis-kasvislisäke oli tässä muodossa ensimmäistä kertaa tarjolla meillä pöydässä joulun aikoihin. Sillä täytettiin pinaattilettuja. Pinaattiletut eivät perinteisesti ole kuuluneet meillä millekään joulun ajan aterialle, mutta nyt oli pöydässä valikoivia ruokailijoita. Laskin sen varaan, että vaativimmellekin asiakkaille maistuvat pinaattiletut. Ja niinhän siinä kävi. 

Mielestäni tämä sekoitus taipuu useampaankin käyttötarkoitukseen kuten kasvislisäkkeenä, tortillan täytteenä ja kastikkeena riisille, perunalle tai pastalle, jos tomaattisosetta lisää reilummin.

Mifuhärkis




1 pkt härkistä 
saman verran pilkottuja kasviksia: porkkanaa, sipulia, paprikaa (joukossa voi olla myös chiliä, jos haluaa tulisempaa) ja parsakaalia
1/2 pkt välimerellistä mifua 
1-2 dl tomaattisosetta
mausteita oman maun mukaan
tähän lisäsin hieman yrttisuolaa, basilikaa, persiljaa ja ruohosipulia (omia pakasteyrttejä)


  • Kuori ja paloittele kasvikset ja freesaa niitä pannulla tilkassa oljyä, kunnes ne alkavat olla pehmeitä. Lisää kasviksia pannulle kypsymisjärjestyksessä. Porkkana vaatii pisimmän kypsymisajan.
  • Lisää härkis ja jatka freesaamista.
  • Lisää mifu, tomaattisose ja mausteet.
  • Mausta lopuksi yrteillä.
Uunilohta, mifuhärkistä, tomaattia, persimonia, keräsalaattia ja omia kasvissäilykkeitä: tyrnisipuli- ja tomaattikasvissäilyke.



KasvisHÄRKISvuoka

Kaalilaatikosta lähti idea tähän härkiskasvisvuokaan. Härkis korvaa jauhelihan ja perinteinen keräkaali on korvattu ruusukaalilla ja muilla kasviksilla. Kasvisvalikoimaa voi muuntaa vuodenaikojen mukaan. Itse lisäsin tähän syksyn viimeisiä mangoldin vihreitä lehtiä.


1 pkt härkistä 
saman verran kasviksia suikaleina
esimerkiksi näitä
  • porkkanaa: oranssia ja keltaista
  • purjosipulia
  • ruusukaalia suikaloituna
  • talvikurpitsaa/myskikurpitsaa

1 dl puuroriisiä
3 dl vettä
1/2 tl suolaa tai kasvisliemijauhetta

2 dl kauraruokakermaa, joka voi olla maustettua tai maustamatonta

--> kasvisten maustamiseen 1-2 tl hunajaa, yrttisuolaa/suolaa
--> härkis ei tarvitse maustamista, jos ei halua lisätä tulisuutta 
  • Keitä riisi puolikypsäksi.
  • Paloittele kasvikset ja freesaa niitä pannulla.
  • Yhdistä kasvikset ja riisi paistovuokaan, kaada ruokakerma niiden päälle. Paistoksen pinnalle voi ripotella juustoraastetta, jos haluaa.
  • Paista 200 C n. 1/2 tuntia. 


Tässä paistoksessa ruusukaalin lisänä oli  mangoldin vihreitä lehtiä.

Valmis paistos muistuttaa koostumukseltaan kaalijauhelihalaatikkoa. 

Suositut tekstit